CBSE : Class IX : History : Chapter 1 :French Revolution : Question And Answer

  • Check with Publisher
  • Published date: June 14, 2019
  • Modified date: June 14, 2019
    • Vasai East, Thane, Maharashtra

 Q1) Describe the French division of society ?  


Ans:   a) French society was divided into three estates, that is clergy, nobility and the common man.


b) The members of church and nobility enjoyed certain privileges by birth, the most important being the exemption from paying taxes to the state.


c) Feudal dues were extracted by nobles from peasants and 1/10th of the produce was given to clergy in the form of taxes. All members of third estate had to pay taxes which burdened them and this frustration led to the cause of French revolution.  


Q2) What was the impact of French revolution on everyday life ?  


Ans : - Following were the impact of French revolution on everyday life :


a) Declaration of rights of man and citizens brought in freedom of speech, expression and liberty.


b) Censorship was abolished. Newspaper and other writing materials flooded the market.


c) Every social and political matter was discussed in the society. d) Plays, songs and festive processions were attracting large number of people now. e) People were identifying with idea of liberty, equality and fraternity.      


Q3) What is the impact of French revolution in France ?  


Ans : - Following are the impact of French revolution on France :


a) It brought an end to the absolute monarchy and paved the way for republican government.


b) Sovereignty was brought in practice and principle of democracy were founded.


c) Feudalism was abolished. d) Slogans of equality, liberty and fraternity became the watch words of freedom and inspired the whole world. e) It gave the right to vote even to non-propertied man.      


Q4) Write any five impact of French revolution on the world.  


Ans : -


1) The French revolution is a milestone in the history of mankind.


2) Many social and political changes took places in different parts of Europe because of French revolution.


3) It inspired revolution in many other countries of Europe and Americas.


4) French revolution became an instrument for spreading new ideas among the people.


5) After this revolution, the world began to observe mass movement and also instilled the feeling of nationalism among people.


 Q5) Write the features of the constitution of 1791 ?  


Ans : - Following are the features of constitution of 1791:


1) It declared France as constitutional monarchy.


2) Powers of the king were separated and were assigned to the executives, l;legislative and judiciary.


3) Laws now to be made by national assembly.


4) Only men above 25 years of age who paid taxes equal to up to at least 3 days of a laborer wages were allowed to vote.


5) Declaration of rights took place.


6) To qualify as an elector and as a member of assembly, the man had to belong to highest bracket of tax payer.      


Q6) How was church responsible for French revolution ?  


Ans : - Following are reasons which also made church responsible for French revolution:


a) 1/5th of the land was the property of the church.


b) Church got large incomes from tillers, religious counts and gifts. The higher clergy did not care for their spiritual duties and led a luxurious life and were corrupt and immoral.


c) The lower clergy performed spiritual duties but they were poorly paid. This all led to French revolution.      


Q7) " The inequality that existed in the French society in the old regime becomes the cause of French revolution". Justify the statement.  


Ans : -  


a) French society was divided into three estates, that is clergy, nobility and the common man.


b) The members of church and nobility enjoyed certain privileges by birth, the most important being the exemption from paying taxes to the state.


c) Feudal dues were extracted by nobles from peasants and 1/10th of the produce was given to clergy in the form of taxes. All members of third estate had to pay taxes which burdened them and this frustration led to the cause of French revolution.  


Q8) State 5 reason for empty treasury of france under Louis XIV. 


Ans : -The five causes for the empty treasury in France under Louis XIV were :


a) Long years of war had drained the financial resources of France.


b) High cost of maintenance of immense palace of Versailles and court.


c) Under Louis XIV, France helped the 13 American colonies to gain independence.


d) War added to debt.


e) Lenders started charging high interest rate on loans.  


Q9) Give reason why National Assembly was formed by the people of third estate ?  


Ans : - Given below are reasons why national assembly was formed by people of third estates:


a) On 5th May 1789, Louis XIV called together assembly of estates to pass proposal for new taxes.


b) The first and second estate sent 300 representatives each while 600 members from third estates were sent.


c) Voting in the estate general was conducted in the past with principle of each estate one Vote.


d) But the members of third estate demanded that voting now be conducted by the assembly as a whole, where every member has one vote.


e) King rejected the proposal; and as a result third estate walked out of the assembly.


f) On 20th June, in the tennis court of Versailles, they declared themselves a national assembly and swore to draft the constitution and limit the powers of King.  


Q10) What does subsistence crisis means ? What led to subsistence crisis in France ?  


Ans : - Subsistence crisis is an extreme situation where the basics means of livelihood are endangered. The various cause of subsistence crisis in France were :


a) Rise in population


b) Increase in demand for food grains.


c) Price of bread rose rapidly.


d) Wages could not keep pace with rising prices.


e) Gap between rich and poor widened.


f) Drought or hail reduced the harvest.  


Q11) Describe the different estates of France before 1789. What was the period before 1789 referred as ?  


Ans : There were 3 estates of France before 1789. They are :


a) Clergy : - In this estates, persons were invested with special functions of the church.


b) Nobility : Richer most people came in these estate which lives in Forts that is Kings and queens.


c) Common Man : This category was further sub divided in three categories: ** Big businessmen, merchants, courts official, lawyers etc. ** Peasants and artisans. ** Small peasants, landless labours, servants. In the period of old regime, only the third estates have to pay taxes.  


Q12) What new laws were introduced by the government to improve the lives of women in France.  


Ans :Following are the various laws made by Government to improve the lives of women in the era of French Revolution: * Schooling was made compulsory for girls. * The father could no longer force them to marry against their will. * Marriage was made into a contract entered into freely and registered under civil law. * Divorce was made legal and could be applied for both men and women. * Women could now train for jobs, become artists or run small business.  


Q13) List out the role of women in the time of French revolution.  


Ans : - Women played vary crucial role in the entire France during era of French revolution. They worked as seamstress or laundress, sold flowers, fruits and vegetable at the market, or were employed as domestic servants in the houses of prosperous people. In order to discuss and voice their interests, women started their own political clubs. About sixty women clubs came up in different French cities.    


Q14) Write short notes on Napoleon Bonaparte.  


Ans :  In 1804, Napoleon Bonaparte crowned himself as Emperor of France. He set out to conquer neighboring European country, disposing dynasties and creating kingdoms where he placed members of his family. Napoleon saw his role as moderniser of Europe. He introduced many laws such as the protection of private property and a uniform system of weights and measures provided by decimal system.   


Type of Question: Question and Answer
Vote
Result 1 votes
Share by email Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn Pin on Pinterest
Viewed 97 times
 

Useful information

  • All the CBSE students, teachers and Mentors can post question and Answer
  • The publisher will be sole responsible for accuracy of Answers and published Contents.
  • The site will not be responsible for any damage, fraud or any other act which might impact users of this portal.
  • This site is never involved in any transaction, and does not handle payments, shipping, guarantee transactions, provide escrow services etc.

Leave your comment (spam and offensive messages will be removed)