CBSE : Class VIII : Civics : Chapter 3 : Why Do We Need A Parliament : Questions and Answers

  • Check with Publisher
  • Published date: June 21, 2019
  • Modified date: June 21, 2019
    • Vasai East, Thane, Maharashtra

 Q1: List out the features of Lok Sabha.


 Ans: Following are the various salient features of Lok Sabha:


 a) Lok Sabha is called the house of people.


 b) Maximum number of members of Lok Sabha are 552.


 c) Out of this 552 members, 530 members are elected from the states and 20 members are elected from union territories.


 d) The President can nominate two members from the Anglo-Indians.


 e) Lok sabha is presided by the speaker.


 f) A member of Lok Sabha should not be less than 25 years of the age.


 Q2) Write the features of Rajya Sabha.


 Ans: Following are the features of rajya Sabha:


 a) Rajya sabha is called council of states.


 b) The maximum strength of Rajya sabha is 250 members.


 c) Out of 250 members, 233 members are elected from states and union territories. Rest 12 are nominated by the President.


 d) Rajya Sabha is presided by the Vice President.


 e) Rajya Sabha members are elected for 6 years.


 f) A member of Rajya Sabha should not be less than 30 years of age.


 Q3) On what basis does a Parliament make Laws ?


 Ans) The constitution has divided law making power between Parliament and state legislature. Laws are based on the understanding that they are need of people. The Parliament alone make Laws on 3 lists:


 a) Union List: There are 97 subjects in the union list on which only the parliament can make laws. It includes subject of national importance such as defence of the country, foreign affairs, banking, communications and currency.


 b) State List: There are 66 subjects under this lists. It contains the subject of state and local importance such as police, trade, commerce, agriculture etc. The state alone can make laws on these subjects.


 c) Concurrent List: These list consists of 47 subjects of common interest for both state and union; such as, education, forest, trade, Indian Laws of adaptation, marriages and successions. These laws are made by both union and state and if there is any disputes, the law made by union government will prevail.


 The parliament has residuary subjects which do not fall in any category and are taken care by parliament itself.


 Q4) What is bicameral legislature ?


 Ans: Bicameral Legislature means to possess two houses together such as legislature assembly and legislature council. Members of either houses are referred as Members of parliament (MP). In case of unicameral legislature, the legislature consists of one chamber or house.


 Q5) Why are some seats reserved in the parliament for SCs and STs ?


 Ans: Some seats are reserved in the parliament for SCs and STs because


 a) When interest and experience separate communities, it is important to ensure that communities that have been marginalised are given adequate representation.


 b) The MPs elected from SCs and STs will be familiar and can represent dalits and adivasis interest in parliament.


 Q6) How are members of Lok Sabha elected ?


 Ans: Members of Lok Sabha are elected through the general election. Election takes place every 5 years. For the purpose of elections, the country is divided into constituencies. Only one person is elected from each constituency. All citizen have the right to vote if the are above 18 years.


 Q7) What are the essential qualification for a member of Lok Sabha ?


 Ans: The essential qualification for a member of Lok Sabha are:


 a) He/she should be citizen of India.


 b) He/She should be above the age of 25 years.


 c) He/She should not be bankrupt.


 d) he/She should not be criminal.


 e) He/she should not ho;d any office of profit under the government.


Q8) What is constituency ?


Ans: A constituency is a geographical area represented by members of parliament.


Q9) Why was parliamentary form of government was chosen in India ?


Ans: Following are the reason for adoption of parliamentary form of government in India:


a) India was influenced by the British parliamentary system of government.


b) The harmonies and co-operation between the executive and the legislature in the parliamentary form of government ensures efficiency.


c) These forms of government is considered for more elastic and flexible as compared to the presidential form of government.


d) The executive being responsible to the parliament reduces the chances of dictatorship.


Q10) Why do we need parliament ?


Ans: The parliament is the most important organ of the democratic setup in India. The main function of parliament are:


a) To pass bills: It is the most important function. There are three types of bills:


I) Ordinary Bills: It is a draft or proposal made by the houses and has to be passed by both the house.


ii) Money bills: money bills contains provision related to tax regulations, regulations for the borrowing money from the government or payment or withdrawal of money. It can be produced only by Lok sabha.


Iii) Constitutional amendment bill: These bills deals with amendment of the constitution. They can be introduce in the either houses of parliament.


b) Control over Government: The government is directly responsible to the parliament for its act of commission. If the members are not satisfied with the functioning of the Government, the Lok sabha can pass a vote of no-confidence to remove the government from power.


c) Budgets: The annual budgets of the government showing the income of the government in detail and details of expenses is placed by the government before the parliament.


d) Judicial function: parliament can impeach the president, judges of the supreme court or high courts in case of any violations or corruption done by them.


e) Electoral function: The parliament plays an important role in the elections of president and vice president.


Q11) What does Indian Parliament consists of ? Write the features of parliament form og government.


Ans) The Indian parliament consists of the president and the two houses that is, Lok Sabha and Rajya Sabha. The features of parliamentary government are as follows:


a) The head of the state (President) and head of the government (Prime minister) are seperate.


b) The president is the nominal head while all the power areexercised by the prime minister.


c) There are clear-cut seperation of power between executives and legislature.


d) The executive is responsible to the legislature for its action.


Q12) What are the powers of President of India ?


Ans) President of India is the head of the state and first citizen of India. He is also the commander-in-chief of the Indian armed forces. The president is elected by the elected members of parliament of india as well as state legislature and serves for a term of 5 years. He has many powers such as:a) Executive power


b) Legislative power


c) Financial power


d) Judicial power


e) Emergency power


 f) Military power


 g) Diplomatic power.


 Q13) Write in short about Prime minister of India.


 Ans) The true head of the country is Prime minister who can take all the major decisions for the country. He is also the head of the council of ministers and leader of majority party/ruling party in the parliament. President has only nominal power but prime minister is appointed by President who later on assist the President in administrative work. He is the real head of the union executives. He heads the central council of the minsters and presides over the council meetings. The President acts on Prime Minster advice.


Q14) What are the session of parliament called ? How many sessions are there in the parliament ?


Ans) The period during which the house meet is called session. Our constitution gives power to the President to summon each house. The parliament needs atleast two times in a year with a gap of atleast 6 months. The three sessions of parliament are:


a) Budget session


b) Monsoon session


c) Winter session.


Each sessions starts with a question hour where the MPs are suppose to answer the questions put forward by the opposition party. These question hour is an important mechanism for healthy functioning of the democracy. Opposition highlights drawbacks in various policies and programmes of the government. These question hour is an important task to keep the ruling party on the toes.


 


 


 


 


Type of Question: Question and Answer
Vote
Result 0 votes
Share by email Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn Pin on Pinterest
Viewed 9 times
 

Useful information

  • All the CBSE students, teachers and Mentors can post question and Answer
  • The publisher will be sole responsible for accuracy of Answers and published Contents.
  • The site will not be responsible for any damage, fraud or any other act which might impact users of this portal.
  • This site is never involved in any transaction, and does not handle payments, shipping, guarantee transactions, provide escrow services etc.

Leave your comment (spam and offensive messages will be removed)