CBSE : Class VIII : Geography : Chapter 2 : Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources : Question and Answer

  • Check with Publisher
  • Published date: June 30, 2019
  • Modified date: June 30, 2019
    • Vasai East, Thane, Maharashtra

Q1: On what factors utilisation of land depends ?
Ans: Utilisation of lands depends depend physical and human factors such as reliefs features, soil, climatic conditions, density of population and technical level of people.

Q2: On what factors cultivation of land depends upon ?
Ans: Cultivation of land depends upon following factors:
a) Fertility of soil
b) Relief if the land
c) Availability of water
d) need of people

Q3) How can we get maximum benefit from land ?
Ans: To get maximum benefit from land, it is necessary to prepare a proper plan of land use. While making this plan, two factors should be considered:
a) nature of land
b) Need of the community

Q4) To cope with increasing needs of people, how can we save and use our land ?
Ans: The total land resource is fixed. The demand is ever increasing. Thus to save and make proper use of land, following things should be done:
a) Checking of further steps to conserve soil erosion and save forest.
b) Checking the spread of the deserts.
c) Adopting scientific techniques.
d) Providing effective irrigation facilities
e) Increasing the use of manure

Q5) Write uses of land ?
Ans: Land is used for different purpose such as agriculture, forestry, mining, building house, roads and setting up industries. These are some of the common uses of land.

Q6) Earth is known as unique planet. Why ?
Ans: Earth is known as unique planet because this is only a planet in solar system which support life and also has favourable condition which support survival of living organism.

Q7) What is ment by conservation ?
Ans: Conservation means keeping things safr for a longer time. For example, we must preserve wild  animals. We must conserve our food from harmful micro-organism.

Q8) What is full form of CITIES ?
Ans: The full form of CITIES is Conservation of International Trade in Endangered Species.

Q9) How do we get fresh water ?
Ans: We get fresh water from ground water, surface water from lakes and river and water vapour from atmosphere.

Q10) Define soil ?
Ans: The thin layer of grainy substance covering the surface of the earth is called soil.

Q11) What do you mean by landslides?
Ans: The mas movement of rock, debris or earth down a slope are known as landslides.

Q12) Write the factors affecting soil formation ?
Ans: The factor affecting soil formation are:
a) Parent rock
b) Relief
c) Flora, fauna and micro-organism
d) Time
e) Climate.

Q13) Give some uses of water ?
Ans: Water is used in many things like drinking, washing, agriculture, industries, generating electricity.

Q14) Mention some programme which government has started to encourage people in order to conserve natural vegetation ?
Ans: The programme which Government has started to encourage  people in order to conserve natural vegetation are as follows:
a) National parks
b) Wildlife sanctuaries
c) Biosphere resources.

Q15) What steps have been taken to protect wildlife ?
Ans: Man has become conscious of plights of wildlife on earth. Many countries have taken steps to develop biosphere reserves where the wildlife is conserved in a natural habitat. National parks, wildlife sanctuaries are made to protect wildlife. The conservation of wildlife and forest have to go together as the existence of animals depends largely upon the forest. In India, killing of animals and birds has been banned . An International convention (CITIES) list several species of animals and birds in which trade is prohibited.

Q16) How are human activities proving threat to wildlife ?
Ans: Today human activities are the greatest danger to wildlife and their natural habitat. Greater damage have been caused by cutting forest, construction of roads, railways and industrial complexes etc. The damage to natural habitat has caused the extinction of spices of plants and animal wildlife.

Q17) What do you mean by National Park ?
Ans: A natural area designated to protect the ecological integrity of one or more ecosystem for the present and the future generation is called National park.

Q18) What are the factors responsible for the destruction of forest ?
Ans: as the population is going on increasing, demand for wood, timber and other forest products are also increasing. Man has always disturbed ecosystem by destruction of forest for his day to day needs such as :
a) Paper, synthetic fiber, fuel
b) need for more agricultural needs
c) Destructing forest for making houses, shopping malls etc.
All these factors have resulted in the clearance of forest in large scale there by disturbing ecosystem.

Q19) What are the result of large scale destruction of forests ?
Ans: Forest are important aspects of nature. Deforestation or destruction of forest have resulted in:
a) The environmental degradation
b) Soil erosion
c) Disturbing the ecological balance
d) Destruction of the habitat of the wildlife
e) Increasing of carbondioxide
f) Decrease of rainfall

Q20) India has a great variety of soil. What are they ? Name them.
Ans: India has different climate and relief. Therefore we have a variety of soil too across country. Some of the are as follows:
a) Alluvial soil
b) Black lava soil
c) Red Soil
d) Laterite soil
e) Mountain soil
f) Desert soil

Q21) How can we check overgrazing ?
Ans: Overgrazing of animals can be checked by raising fodder as a crop. Free movements of animal should be checked.

Q22) What measures should be taken to conserve soil ?
Ans: There is an urgent need to conserve the fertility of soil for the sake of prosperity of masses. The methods used for conserving soil are:
a) Afforestation
b) Overgrazing should be checked
c) Changing agriculture practice
d) Rotation of crops
e) Contour ploughing
f) Terrace farming
g) Constructions of dam
h) Shelter belts

Q23) How can we manage our water resources ?
Ans: In India, there is uneven distribution of water. Uneven distribution of rainfall and different climatic condition create many problems. This variation in water is seen from season to season. Thus to solve this problem, we need to direct the surplus water from one region to those regions where it is needed. Through planning and collective efforts, we can solve this problem. Some of the ways are as follows:
a) Multipurpose project should be started.
b) Surveys should be made about the abundance and shortage of water resources so that proper planning can be done for its utilisation.
c) Canals should be made.


Type of Question: Question and Answer
Vote
Result 0 votes
Share by email Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+ Share on LinkedIn Pin on Pinterest
Viewed 17 times
 

Useful information

  • All the CBSE students, teachers and Mentors can post question and Answer
  • The publisher will be sole responsible for accuracy of Answers and published Contents.
  • The site will not be responsible for any damage, fraud or any other act which might impact users of this portal.
  • This site is never involved in any transaction, and does not handle payments, shipping, guarantee transactions, provide escrow services etc.

Leave your comment (spam and offensive messages will be removed)